RSS Sitemap Afdrukken

Nieuwsbericht

14-01-2013

"Ik kan weer te voet naar het werk"

BURGEMEESTER JAN DURNEZ UIT DE STARTBLOKKEN

 

Jan Durnez is de nieuwe burgemeester van Ieper in afwachting van de terugkeer van oud-premier Yves Leterme. Vermoedelijk tot in 2015 zal hij de Kattestad besturen. De Ieperse politiek is geen onbekend fenomeen, in de jaren 80 was Durnez al schepen in Ieper, om daarna in Brussel en Brugge aan de slag te gaan. Maar, wat is hij nu precies van plan als burgemeester?

 

Hoe viel de eerste week mee?

 

Goed, een van de meest aangename zaken was 's morgens vroeg. Ik ben om tien voor acht te voet vertrokken aan mijn huis en om acht uur aangekomen in het stadhuis. Ik heb dat deze week nu al een paar keer kunnen doen, behalve een paar dagen dat ik toch nog naar Brussel moest. Ik had dat in 30 jaar niet meer meegemaakt, want zolang pendel ik reeds vaak. Dicht bij huis werken, betekent dat er toch ruim vier uren op een dag zomaar vrijkomen. Het voordeel is natuurlijk dat ik, na 18 jaar als gedeputeerde, al heel wat ervaring heb met uitvoerend bestuur. Je stelt een programma op voor jezelf voor die dag. Maar als je thuiskomt van je dag, heb je totaal andere dingen gedaan. Maar daar heb ik minder last van, dat was ik wel redelijk gewoon uit mijn vorig leven.

 

Waarom maak je na 22 jaar je comeback in de Ieperse politiek?

 

Mijn terugkeer is natuurlijk vooral door de positie waarin Yves Leterme zich bevindt. Het was al langer een mogelijkheid dat Yves in 2012 naar Ieper terugkwam als lijsttrekker en als burgemeester, eventueel titelvoerend burgemeester. Als minister bestond de mogelijkheid dat hij de titel van burgemeester al kreeg, maar een waarnemend burgemeester aanstelde om zich te vervangen. Maar door zijn job bij de financiële organisatie OESO kon dat niet. Daarom ben ik teruggekeerd. Maar ik ben altijd actief gebleven in het Ieperse partijbureau, ook toen ik in de provincie zat.

 

Wat is het plan voor de volgende Vlaamse verkiezingen in 2014. Ben je dan opnieuw kandidaat?

 

Dat weet ik niet. We zijn nog niet begonnen aan de samenstelling van de lijsten. Maar ik ben niet meer in een positie dat ik sta te trappelen van 'goesting' om parlementair te worden. Ik dring evenmin aan om er nog vijf jaar bij te doen. Je moet ook de introductie van nieuwe mensen mogelijk maken.

 

Wat zijn uw grootste ambities voor de komende jaren?

 

Het eerste is zeker zorgen dat die club goed werkt, zowel het college als de gemeenteraad. Het is ook mijn grote bekommernis dat iedereen die daar mee bezig is zich goed voelt en graag naar de gemeenteraad komt. Het tweede is natuurlijk het uitvoeren van het partijprogramma en aan te pakken wat hier op het schap ligt. De eerste prioriteit is wonen. Er is al heel wat gebeurd op vlak van infrastructuur, met de bouw van de Neerstad, het sportcentrum en Het Perron. De evenementenkalender in Ieper mag gezien zijn. Dat zijn dingen die aantrekkelijk zijn voor jonge gezinnen. Je kan hier in de buurt gaan mountainbiken, wandelen of fietsen. Alles is voor handen. Dat zijn allemaal zaken die het interessant maken om hier te wonen. Maar 'waar?', dat is de opdracht waar we nu aan werken. Dominique Dehaene is daarmee bezig als schepen van wonen en huisvesting om ruimte te maken voor woongelegenheid vooral voor jonge mensen. Nieuwe verkavelingen en ook in de binnenstad proberen het leven er te verbeteren. Als regionale centrumstad moet je ook zorgen voor de nodige bedrijvenzones. We zijn bezig om er nog wat extra mogelijk te maken, maar dat is niet makkelijk. Je zit bijvoorbeeld met de uitwerking van wat overblijft van de bedrijvenzone Ieperleekanaal. Verder is de samenwerking met Frankrijk waar ik al heel lang een supporter van ben.

Verder bevindt de stad zich in een goede situatie. Nu zal het van belang zijn om wat we hier hebben te vrijwaren en verder uit te bouwen.

 

Hoe loopt het met de voorbereidingen voor de herdenking van 100 jaar Grote Oorlog?

 

De herdenking loopt als een rode lijn door de bestuursperiode . Er komen heel wat aanvragen binnen op dit moment. Mensen willen hier symposia organiseren of een optreden. Er staat al het een en het ander op het getouw, maar we hebben er speciaal een schepen voor aangesteld. Jef Verschoore heeft de taak alles te coördineren en dat zal echt heel hard nodig zijn ook. Ik kijk daar wel naar uit, maar we zullen de taken wel een beetje moeten verdelen. Onze gemeenteraadsvoorzitter, Yves Leterme, zal hier ook wel zijn rol kunnen spelen. Het is toch een troef als je kan uitpakken met een oud-premier. Al die internationale contacten zijn vaak ook interessant voor het lokale bedrijfsleven.

 

Tijdens de campagne was veel te doen rond het feit dat Ieper een echte centrumstad moest worden. Hoe willen jullie dat aanpakken?

 

Een centrumstad worden, bestaat uit twee belangrijke elementen. Als eerste moet je een plek op die lijst verwerven en dat is niet makkelijk. Het ander is dat je de rol ook moet kunnen vervullen. Dus dat doen we nu wel al. Uit vergelijkingen op vlak van handel bijvoorbeeld komt Ieper er wel sterk uit als veertiende centrumstad. Nu moeten we proberen om die erkenning nog sterker te maken, ervoor zorgen dat we die positie kunnen behouden en waar mogelijk verbeteren. Daarvoor moeten verschillende elementen in orde zijn.

Als het een beetje kan, wil ik ook proberen het hoger beroepsonderwijs naar hier halen. Misschien kunnen we hiervoor een overeenkomst afsluiten met de Vives (het vroegere Katho) of Howest. Als we daar ook een trapje hoger kunnen staan, wordt die centrumfunctie verder versterkt. We zijn bezig met een onderzoek, net als bijvoorbeeld Poperinge, over hoeveel mensen er nu eigenlijk zijn die weggaan na hun studies die niet meer terugkeren, tegenover wie wel terugkeert. Ik heb nogal wat indicaties dat jonge mensen nu weer sneller terugkeren. Ik zie dat ook in mijn eigen omgeving, zo zijn ook mijn drie kinderen terug in de streek komen wonen, tot onze grote verbazing. Ook hun vriendenkring woont grotendeels opnieuw in de streek. Dus moeten we kunnen tonen aan jonge mensen wat we hier kunnen bieden. Het ontbreken van grote volumes aan bouwgrond zorgt er ook voor dat heel wat oud-Ieperlingen tegenwoordig in Sint-Juliaan en in Zonnebeke wonen.

 

Ben je nu eigenlijk voltijds aan de slag als burgervader van Ieper

 

?Ik ben nog lid van het Vlaams parlement, zeker tot de volgende verkiezingen in 2014. Dat betekent dat ik op dinsdag en woensdag nog vaak naar Brussel zal moeten voor een deel van de dag. Op vrijdagvoormiddag ben ik meestal bezig voor Howest en de andere dagen ben ik aan de slag in Ieper. Maar sinds een januari is bijvoorbeeld mijn job als gemeenschapssenator weggevallen.

Johan Verstreken vervangt mij er, gelukkig ook een West-Vlaming. Met mijn echtgenote heb ik ook een aantal afspraken gemaakt over de zomervakantie. We willen er tijdens de zomer toch even op uit trekken voor een tweetal weken.

Dat is beloofd, en het is ook een goede zaak voor mij. Verder is er elke kerst een skivakantie met de ruime familie gepland. Vorig jaar waren we met

38 personen op reis. Maar qua tijdsverdeling zou het moeten lukken als de gezondheid ook een beetje meewil. Ik werk overigens niet alleen, maar kan rekenen op een voltallig schepencollege natuurlijk. In 2018 zal ik misschien nog wel opkomen, maar dan niet meer voor een uitvoerende functie gaan. De jonge generatie wacht. Wat ik na de terugkeer van Yves Leterme zal doen, weet ik nog niet. Ik kan al zeker in de gemeenteraad van Ieper blijven zitten en dan zien we wel.

 

 © Het Laatste Nieuws

 

 

Jan Durnez