RSS Sitemap Afdrukken

Nieuwsbericht

29-05-2012

PLATTELANDSFONDS EINDELIJK GOEDGEKEURD: HULP OP KOMST VOOR WESTHOEKGEMEENTEN

De Vlaamse Regering keurde het voorstel van decreet voor de oprichting van een plattelandsfonds op 25 mei principieel goed. Een beslissing die ik bijzonder verwelkom. Na jaren aandringen, zijn we uiteindelijk tot een resultaat in dit dossier kunnen komen.

 

Met het plattelandsfonds is er hulp op komst voor de landelijke gemeenten die kampen met een veel te lage financiële draagkracht. En zo zijn er in de Westhoek wel meerdere.

Van de eerste 12 gemeenten met de laagste fiscale mogelijkheden op mijn berekeningslijst, zijn er 10 Westhoekgemeenten: Mesen, Vleteren, Houthulst, Alveringem, Heuvelland, Koekelare, Zonnebeke, Lo-Reninge, Poperinge en Diksmuide.

Ook Kortemark, Langemark-Poelkapelle en Veurne komen in aanmerking voor projectondersteuning vanuit het fonds.

Ieper, Wervik en de 3 kustgemeenten, De Panne, Koksijde en Nieuwpoort, zijn meer verstedelijkt en komen dan ook niet in aanmerking voor een tussenkomst vanuit het fonds.

De andere West-Vlaamse gemeenten die voorkomen in de lijst van het fonds zijn Wingene, Spiere-Helkijn, Pittem, Damme en Zuienkerke.

 

De gemeenten voor het plattelandsfonds, werden geselecteerd op basis van oppervlakte, aantal inwoners, kadastraal inkomen en aantal kilometer wegen.

Ik ben verder ook tevreden dat de Vlaamse regering is ingegaan op de suggesties van de 5 Westhoekparlementairen en zich liet inspireren door het Westhoekoverleg bij de keuze van de selectiecriteria. Want doordat ook fiscale armoede in rekening wordt gebracht, horen nu ook Diksmuide, Veurne en Poperinge tot de reeks.
Fiscale armoede wordt uitgedrukt als opbrengst per inwoner uit 1 % aanvullende personenbelasting én de opbrengst per inwoner van 2.5 % van het kadastraal inkomen (grondlasten). De gemeenten met de laagste opbrengst ontvangen daaruit 4 à 5 keer minder dan die met de hoogste opbrengsten.
Hier zit dus de fiscale armoede van de gemeenten. 

 

Het maximale trekkingsrecht per gemeente zal 250.000 euro per jaar bedragen. De fiscaal armste gemeenten krijgen verder een bonus van 20% toegekend op de berekende projectiesubsidie.

Voor de Westhoekgemeenten gaat het samen over zo’n 2,5 miljoen euro per jaar.

De projecten dienen te beantwoorden aan volgende criteria:

-          inspanningen leveren tot het vrijwaren en ontwikkelen van de open ruimte

-          bijzondere aandacht hebben voor de kwetsbare gebieden, meer bepaald de natuurgebieden

-          een functioneel wegennet op het platteland verder onderhouden, herstellen of heraanleggen

-          aandacht hebben voor kwetsbare groepen op het platteland

-          bijdragen tot het beheren en onderhouden van het waterstelstel van lokaal belang

-          de leefbaarheid van dorpen stimuleren

-          rurale ondernemers ondersteunen

-          de landbouw op het platteland versterken en verbreden

-          toerisme en recreatie op het platteland kansen geven

Na het doorlopen van de adviesprocedure wordt het dossier van het plattelandsfonds behandeld in het Vlaams parlement. Het stelsel kan zo op 1 januari 2013 ingaan.

Een dossier dat we er vanuit de Westhoek uiteraard ten volle zullen ondersteunen.

 

 

Jan Durnez

 

Jan Durnez