RSS Sitemap Afdrukken

Nieuwsbericht

05-05-2010

Groot Westhoekgevoel en draagvlak voor toerisme in de Westhoek

 

De eerste resultaten van de rondvraag die de Provincie West-Vlaanderen bij inwoners van de Westhoek organiseerde zijn bekend. In februari deed het provinciebestuur een oproep aan de bewoners van de Westhoek om een online-enquête over de eigen streek in te vullen. 640 mensen gingen op die vraag in. De bevraging kadert binnen het Europese project ‘Westhoek Inspireert’, een samenwerking tussen de Provincie, Westtoer en de vzw Erkend Regionaal Samenwerkingsverband (ERSV) West-Vlaanderen.

De enquête was opgebouwd rond vier thema’s: het ‘Westhoekgevoel’ van de deelnemers, de toeristische sterktes en zwaktes van de streek, wonen en werken in de Westhoek en tenslotte de bekendheid van enkele organisaties en vrijwilligerswerk in eigen streek.

 

Uit de resultaten blijkt dat maar liefst 77,5 % van de inwoners zich ‘Westhoeker’ voelt. Volgens de deelnemers zijn de grootste troeven van de Westhoek de open ruimtes en uitgestrekte landschappen, de authenticiteit van de streek (terug te vinden in onder andere het sappige dialect en het oorlogserfgoed) en de grote deelname aan het verenigingsleven. Verbeterpunten hebben vooral te maken met mobiliteit en openbaar vervoer. Bij de respondenten werd ook gepolst naar de geografische afbakening van de streek. Daarbij viel op dat vooral Wervik, Kortemark en Koekelare door minder respondenten als Westhoekgemeente aangeduid worden.

 

90,7 % van de deelnemers vindt het belangrijk dat het toerisme in de Westhoek gepromoot wordt. Dit grote draagvlak heeft te maken met het belang van toerisme als bron van inkomsten voor inwoners van de streek. Best scorende troeven zijn het typische karakter van de streek, de gastronomie, de landschappen en de fietspaden. Het toerisme moet wel op een gebalanceerde manier ontwikkeld worden, zodat het geen overbelasting voor de bewoners gaan vormen, vindt men. Er mag ook niet enkel op oorlogstoerisme gefocust worden. Groot struikelblok blijft volgens de respondenten de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. 60 % beoordeelde dit als slecht of zeer slecht. Er moet ook een beter onderhoud voor wegen en niet-toeristische fietspaden komen.

 

De Westhoek scoort goed tot zeer goed op vlak van leefomgeving en verenigingsleven. Er is echter een mindere score voor de aanwezigheid van jobs voor hooggeschoolden en jobs met doorgroeimogelijkheden. Ook de afhankelijkheid van de auto en slechte bereikbaarheid van de werkplaats met het openbaar vervoer is een minpunt. Een aantal respondenten uitten ook bezorgdheid over de stijgende vastgoedprijzen in de streek.

65,7 % van de ondervraagden vindt dat ze zich zelf ook actief inzetten voor een betere Westhoek. Dit kan gaan van het lidmaatschap van een plaatselijk bestuur, bewonersplatform of vereniging tot het organiseren van evenementen en het onderhoud van de landschappen. Organisaties die bezig zijn met streekontwikkeling blijken echter niet altijd goed gekend bij de inwoners van de Westhoek. Vooral Leader Westhoek en RESOC zijn niet bekend. De activiteiten van Westtoer en Gebiedsgerichte werking zijn beter gekend bij de Westhoekbewoners en worden ook goed geëvalueerd.

Het volledige onderzoeksrapport wordt in het najaar verspreid.

Aan de enquête was ook een wedstrijd verbonden. Er kon o.a. een ballonvaart, een etentje, tickets voor ‘Dranouter aan Zee’ en ‘Ten Vrede’ of een boek ‘Westhoek XL’ gewonnen worden. Een overzicht van de winnaars:

 

- Anja Goudeseune uit Stavele (ballonvaart)

- Eric Niville uit Alveringem (etentje ‘In de Wulf’)

- Dimitri Porreye uit Veurne (Ticket ‘Dranouter aan Zee’)

- Nele Catteeu Veurne (Ticket ‘Ten Vrede’)

- Hilde Vangheluwe Gyverinkhove (Boek ‘Westhoek XL’)

- Ronald Vandenbussche Geluwe (Boek ‘Westhoek XL’)

- Ann Depoortere Poperinge (Boek ‘Westhoek XL’)

- Stephanie Bonny Beselare (Boek ‘Westhoek XL’)

- Bea Bentein Poelkapelle (Boek ‘Westhoek XL’ )

 

 

 

Meer info: Gebiedswerking Westhoek

bern.paret@west-vlaanderen.be of 051 51 93 54

Jan Durnez